Mikail İbrahimoğlu 503 haber

İlgili Haberler

Ahıska Türkleri Yakında Anavatanlarına Dönecek

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Ahıska Türklerinin, anavatanları Gürcistan'a dönüşleri konusunda Tiflis yönetimiyle "çok yakından çalıştıklarını" söyledi.

Bakan Davutoğlu, Türkiye-Azerbaycan-Gürcistan Dışişleri Bakanları Üçlü Toplantısı'nın ardından Gürcistan Dışişleri Bakanı Maya Panjikidze ve Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Memmedyarov'un katıldığı ortak basın toplantısında açıklamalarda bulundu.

Ahıska Türklerinin Gürcistan'a geri dönüşleri konusunda Gürcistan hükümeti ile çok yakından çalıştıklarını söyleyen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "Bu taahhütlerinden dolayı Gürcistan'a minnettarız" dedi.Ahıska Türklerinin geçmişte Gürcistan vatandaşı olduğunu hatırlatan Davutoğlu, "Bu insanlar sosyalist rejim tarafından vatanlarından çıkarıldı. Bu topraklar Gürcistan'ın olduğu gibi onların da topraklarıdır" ifadelerini kullandı.Gürcistan'ın bu kabul etmiş olmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren Bakan Davutoğlu, geri dönüş başvurularının başladığını, Ahıska Türkleri'nin 5 binden fazlasının da Azerbaycan'dan olduğunu belirtti.Davutoğlu ayrıca, "Türkiye, bu sürece katkıda bulunma arzusunu her zaman dile getirmiştir. Bu siyasi bir mesele değil, insani bir mesele. Türkiye, gerekli olduğu takdirde, bu insanların yurtlarına yeniden yerleşmeleri için tüm yardımı sağlamaya hazırdır" dedi.

"ÜÇLÜ İŞBİRLİĞİ SON DERECE VERİMLİ SONUÇLAR VERİYOR"

Üç ülke dışişleri bakanının bir araya geldiği toplantının "benzersiz bir işbirliği platformu" olduğunu söyleyen Davutoğlu, "Çünkü bu tür işbirlikleri genellikle teknik işbirliği alanlarının hayata geçirilmesinden çok siyasi seviyede gerçekleşiyor fakat son 20 yıl içinde, hepimiz arasında mükemmel ikili ilişkiler gerçekleşti" şeklinde konuştu.

Davutoğlu, "Ayrıca ulaşım ve enerji alanlarında üçlü işbirlikleri oldu. Bakü-Tiflis-Ceyhan, Bakü-Tiflis-Erzurum ve şu an Bakü-Tiflis-Kars projesi üzerinde çalışıyoruz. Geçen yıl bir araya geldiğimizde, niçin Bakü-Tiflis-Ankara hattında dışişleri bakanları platformu yok diye sormuştuk. Bu şekilde devam ederse, toplantıda da bahsettiğim gibi, Türkiye'nin her şehri, Bakü-Tiflis'le alakalı birşeyler talep edecek" dedi.

Davutoğlu,"Bu benzersiz işbirliği, sadece üç ülke arasında güçlenmeye devam etmeyecek, aynı zamanda diğer bölgesel işbirlikleri için de bir çekirdek olacak" dedi.

Davutoğlu, "Çünkü bu platformun amacı, refah, barış ve ülkelerin toprak bütünlüğüne saygı gösteren uyum içinde bir bölge oluşturmaktır. Bu yüzden bu toplantı, aynı zaman da Kafkasya için de birlikte çalışma açısından iyi bir örnektir. Türkiye her zaman bu konularda tüm ortaklarıyla işbirliğine hazırdır" diye konuştu.

Toplantıda, Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan'ın Birleşmiş Milletler (BM) dahil uluslararası örgütlerde nasıl işbirliği yapabilecekleri konusunu ele aldıklarını söyleyen Bakan Davutoğlu, "BM'de, AGİT'de, Karadeniz Ekonomik İşbirliği örgütünde her zaman birlikte çalışmaya devam edeceğiz. Türkiye ayrıca, Gürcistan ve Azerbaycan'ın AB ve NATO'ya yönelik Euro Atlantik hedeflerine de destek vermektedir. Bu alanlarda da birlikte çalışmaya devam edeceğiz" dedi.

Toplantıda ayrıca, Suriye, Ortadoğu, Afganistan gibi bölgesel ve uluslararası meselelerin de gündeme geldiğini kaydeden Bakan Davutoğlu, üçlü mekanizmanın ortak konulara ilişkin istişareler açısından da iyi bir platform oluşturduğunu söyledi. Davutoğlu ayrıca, önümüzdeki üçlü toplantıya, Azerbaycan'ın Gebele şehrinin ev sahipliği yapacağını belirtti.

Yorumlar

0 yorum

Ahıska Haber

Ahıska ve Ahıska Türkleri ile ilgili siz de haber yazın, yayınlayalım.
Yeni Haber Yaz