Harun BOZKURT 31 haber

İlgili Haberler

II. Dünya Ahıskalı İşadamları Ekonomik Forumu Bursa’da gerçekleşti

  • Gönderen Harun BOZKURT
  • 30 Mayıs 2013 11:00:03 MSK
  • 0 yorum
  • 10.955 izlenme

Dünyanın dört bir tarafında bulunan Ahıska Türkleri, Bursa’da düzenlenen Ekonomik Forum’da bir araya geldi. Merkezi Ankara’da bulunan Dünya Ahıska Türkleri Birliği (DATÜB) ile Bursa’da faaliyette bulunan ‘Tüm Ahıskalılar Sosyal İktisadi İşbirliği ve Yardımlaşma Derneği (TASİYAD) tarafından organize edilen forumda işbirliği yolları arandı. İki gün süren forumda ekonomik anlaşmalar da imzalandı.

Foruma, Bursa vali yardımcıları Eyüp Sabri Kartal, Samet Ercoşkun, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Abdullah Karadağ, DATÜB Genel Başkan Yardımcısı, Genel Koordinator Sadyr Eibov, DATÜB Başkan Vekili Prof. Dr. İlyas Doğan, TASİYAD Başkanı Habibullah Mürsel, Türk Dünyası Belediyeler Birliği Başkan Yardımcısı ve Yıldırım Belediye Başkanı Özgen Keskin, Ardahan Belediye Başkanı Faruk Köksoy yanı sıra İstanbul, Gebze, Bursa ve İnegöl’den İşadamları ile çeşitli ülkelerden gelen Ahıska kökenli işadamları katıldı. Forumun açılışında Ekonomik foruma Programının yoğunluğundan dolayı katılamayan DATÜB Başkanı Ziyatdin Kassanov’un tebrik telgrafı okundu. Programda konuşma yapan Genel Koordinatör Sadyr Eibov DATÜB İşadamları Komisyonunun organize ettiği 2.Dünya Ahıskalı İşadamları Ekonomik forumunun birincisi 2012 yılında Antalya’da yapıldığını, bu sene ise bu foruma Bursa’nın ev sahipliğini yaptığını vurgulayarak foruma başarılar diledi.

DATÜB Genel Başkan Vekili ve YÖK Denetleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. İlyas Doğan ise Türkiye’deki işadamlarının ciddi anlamda desteklerine ihtiyaç duyduklarını ifade etti. Türk işadamlarının dünyanın birçok ülkesine yatırım yaptığına işaret eden Doğan, şöyle konuştu: “Bizim insanlarımızdan yatırım ortağı alırlarsa oradaki ekonomik konulardaki problemlerini çok daha hızlı aşabiliyorlar. Çünkü Ahıskalılar oranın dilini biliyorlar.  Lütfen bize güvenin, gittiğiniz ülkelerde bizimle işbirliği yapın. Bugün Türkiye konsolosluğunun ulaşamadığı ülkelerde bile bizim insanlarımız var. Kazan, Tokyo, nereye giderseniz gidin, eğer bizim birliğimizden bir işadamıyla irtibat kurarsanız 24 saat içinde bir bağlantı kurabiliriz. Ahıska Türklerinin dünyanın dört bir yanında iletişim kanalları var.”

TASİYAD Başkanı Habibullah Mürsel de, 14 Kasım 1944’te yaşadıkları topraklardan sürgün edildiklerini hatırlatarak, dağılan aileleri ekonomik güçleriyle bir araya toplamaya çalıştıklarını dile getirdi. Mürsel, “Anavatanımız Türkiye’de dost ve akrabalarımızla olan gönül köprüleri, ekonomik köprülerle yaşadığımız dünyada düşündüklerimizi, hayallerimizi, ideallerimizi ancak bu birlikteliğimiz ile yeniden gerçekleştirebiliriz. Kendi ferdî çabaları ile bir araya gelmiş işadamlarımız güçlerini birleştirerek daha da büyük işlere imza atabilirler. Bizler ortak hedefler etrafında bir araya gelmeyi başarabilirsek, Ahıska Türkleri sivil toplum kuruluşları ile yaşadıkları ülkelerde saygınlığımızı koruyarak başarılara imza atabiliriz.” dedi.

Vali Yardımcısı Eyüp Sabri Kartal, Ahıskalıların yaşadığı göçlerin dünyanın kaderlerinden birisi olduğunu ifade ederken, Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Abdullah Karadağ da, güçlü Türkiye’nin dünyanın her yerindeki akrabalarına ve dostlarına kol kanat gereceğini söyledi. Yıldırım Belediye Başkanı Özgen Keskin de Ahıskalıların her gittikleri ülkede kimliklerini koruduğunu ve büyük bir saygınlık içerisinde çalıştıklarını kaydetti. Kendisinin de Ahıskalı olduğunu söyleyen Keskin’in, Ahıska’ya özgü okuduğu şiir büyük alkış aldı. Forumda ayrıca, DATÜB Kazakistan temsilcisi Tevfik Ahmedov, Kırgızistan temsilcisi Sancar Valeyev, Azerbaycan temsilcisi Sabircan Celilov, Ukrayna temsilcisi İsmail Kerimov, Gürcistan temsilcisi İsmail Molidze, Çeçenistan temsilcisi İsabek Binaliyev, selamlama konuşması yaptı. İkili iş görüşmelerinin gerçekleştirildiği forumda, Bursa Uludağ Üniversitesi İktisat Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Yüce Türkiye ekonomisi hakkında katılımcılara bilgi verildi.

Kazakistanlı İşadamları ayrıca BUGİAD (Bursa Girişimci İşadamları Derneği)’ni ziyaret ettiler. Bursa’da faaliyet gösteren Bin Yirmi Dört şirket sahibinin üyesi olduğu dernek yetkililerden çalışmaları hakkında bilgi aldılar. Üye firmaların tanıtım stantlarını gezdiler.

Yurtdışından gelen misafirler Bursa’nın tarihi mekanlarını tanıma fırsatı buldular. Altı yüz yıllık bir tarihi mekanda Türk Dünyası Belediyeler Birliği Başkan Yardımcısı ve Yıldırım Belediye Başkanı Özgen Keskin misafirler onuruna akşam yemeği verdi. Kendiside Ahıskalı olan başkan Özgen Keskin 10 yıldır başkanlığını yaptığı 700.000 nüfusun yaşadığı Yıldırım belediyesinde yapılan hizmetler hakkında misafirlere bilgi verdi.

Yemekten sonra ise Yurtdışından gelen misafirler için TASİYAD folklor ekibi bir konser verdi. Konserin sonunda işadamları Bursalılarla birlikte halay çektiler.

2.DÜNYA AHISKA TÜRKLERİ EKONOMİK FORUMU SONUÇ BİLDİRİSİ

23-24 Mayıs 2013-BURSA

‘’Dünyadaki bütün Ahıska Türkleri ekonomide işbirliğine gidiyor’’

1- DATÜB ‘’Dünya Ahıska Türkleri Birliği'' , Bursa'da faaliyette bulunan TASİYAD  ‘’Tüm Ahıskalılar Sosyal İktisadi İşbirliği ve Yardımlaşma Derneği ’’,  TDBB  ''Türk Dünyası Belediyeler Birliği'', Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Bursa Valiliği ' nin iş birliği ile 23-24 Mayıs 2013 tarihlerinde Bursa'da Ekonomik Forum düzenlenmiştir.

2- Foruma, Bursa vali yardımcıları Eyüp Sabri Kartal, Samet Ercoşkun, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Abdullah Karadağ, DATÜB Başkan Vekili Prof. Dr. İlyas Doğan, DATÜB Başkan yardımcısı Sayın Sadyr Eibov, DATÜB yönetim kurulu üyeleri, TASİYAD Başkanı Sayın Habibullah Mürsel, Türk Dünyası Belediyeler Birliği Başkan Yardımcısı ve Yıldırım Belediye Başkanı Sayın Özgen Keskin, Ardahan belediye başkanı Sayın Faruk Köksoy, çeşitli sivil toplum kuruluşları temsilcileri, Yurt Dışı Akraba Toplulukları YTB yetkilileri,  Ahıskalı işadamları ve çeşitli sektörlerden şirket temsilcileri katılmıştır.

3- 9 farklı coğrafyada ikamet eden Ahıskalı iş adamları ve genç girişimcileri ve akademisyenleri bir araya gelerek yaşadıkları ülkelerin ekonomik fırsatlarını değerlendirdi, yeni sinerjiler ve vizyonlar oluşturmaya çalıştı.

4- Ekonomik forumun protokol açılış konuşmasında Dünya Ahıska Türkleri Birliği Başkan Vekili Prof. Dr. İlyas Doğan, Türk işadamlarının gittikleri ülkelerde Ahıskalılarla ilişki kurmasını istedi. Doğan, “Bizim insanlarımızdan yatırım ortağı alırlarsa oradaki problemlerini çok daha hızlı aşabiliyorlar” ifade etti. Forumun ortak kurumu TASİYAD Başkanı Habibullah Mürsel de, 14 Kasım 1944’te yaşadıkları topraklardan sürgün edildiklerini hatırlatarak, dağılan aileleri ekonomik güçleriyle bir araya toplamaya çalıştıklarını dile getirdi  ve “Anavatanımız Türkiye’de dost ve akrabalarımızla olan gönül köprüleri, ekonomik köprülerle yaşadığımız dünyada düşündüklerimizi, hayallerimizi, ideallerimizi ancak bu birlikteliğimiz ile yeniden gerçekleştirebiliriz. Kendi ferdî çabaları ile bir araya gelmiş işadamlarımız güçlerini birleştirerek daha da büyük işlere imza atabilirler. Bizler ortak hedefler etrafında bir araya gelmeyi başarabilirsek, Ahıska Türkleri sivil toplum kuruluşları ile yaşadıkları ülkelerde saygınlığımızı koruyarak başarılara imza atabiliriz” dedi. Vali Yardımcısı Eyüp Sabri Kartal, Ahıskalıların yaşadığı göçlerin dünyanın kaderlerinden birisi olduğunu ifade ederken, Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Abdullah Karadağ da, güçlü Türkiye’nin dünyanın her yerindeki akrabalarına ve dostlarına kol kanat gereceğini söyledi. Yıldırım Belediye Başkanı Özgen Keskin de Ahıskalıların her gittikleri ülkede kimliklerini koruduğunu ve büyük bir saygınlık içerisinde çalıştıklarını kaydetti. Forumun Panel bölümünde konuşan Ardahan belediye başkanı Faruk Köksoy bey Ardahan’daki ekonomik fırsatlar hakkında bilgi verdi.

5- DATÜB Kazakistan temsilcisi Tevfik Ahmedov, Kırgızistan temsilcisi Sancar Valeyev, Azerbaycan temsilcisi Sabircan Celilov, Ukrayna temsilcisi İsmail Kerimov, Gürcistan temsilcisi İsmail Molidze, Çeçenistan temsilcisi İsabek Binaliyev, Türkiye’deki Ahıska Türklerine ait derneklerin başkanları, yetkilileri ve iş adamları foruma katılarak ikili iş görüşmelerini gerçekleştirdi.

6- Forumun 1.Panelinde ''Ahıska Türkleri için Ekonomide Yeni Sinerjiler ve Vizyonlar Oluşturmak’’ Konu  başlıklı  oturumda bildirisini sunan Ardahan Belediye Başkanı Faruk KÖKSOY,’’ Ardahan- Ahıska arasında ticaretin geliştirilmesi, yeni ticari fırsatları,  Ahıska’ya yerleşecek Ahıskalıların  istihdamı’’  hakkında bilgiler verdi ve  Ahıskalı işadamlarını Ardahan’da yatırım yapmaya davet etti. Süleyman Şah Üniversitesinden Yrd. Doç. Dr. Nergis Aziz ''İnsan Kaynaklarının Uluslararası Pazarlamadaki Önemi‏'' bildirisinde insan kaynaklarının  şiddetli rekabet ortamında uluslararası pazarlarda faaliyet gösteren işletmelere önemli rekabet avantajını sunabileceğini, dolayısıyla Büyük Öğrenci Projesi çerçevesinde Türkiye’nin çeşitli üniversitelerinde eğitim alan ve mezun olan Ahıskalı Türklerin önemli bir potansiyel oluşturduğunu ifade etti. Ahıskalı mezunların Türk üniversitelerinde eğitim almış olmaları yanında, 282 milyonluk nüfusu ile dünyanın en büyük pazarları arasında yer alan Bağımsız Devletler Topluluğu üyelerinin sosyal, ekonomik ve ticari alt yapılarına hakim olduklarını, dolayısyla işletmelere rekabet avantajını ssağlayabileceklerini belirtti. Uludağ Üniversitesinden Prof.Dr. Mehmet YÜCE “Türkiye’deki Yabancı Sermaye İçin Alternatif  Alanlar ve Yatırım Avantajları’’ bildirisinde Türkiye’de yatırım yapma avantajları, yatırım alanları ve yatırım teşvikleri konusunda bilgi verdi ve Türkiye’de yatırım yapmanın önemli bir fırsat olduğunu ifade etti.

7- Forumun 2.Panelinde “Yerel Fırsatlar, Global Bakış”  bildirisinde Latifşah Kaımanovich Kazakistan’daki yatırım fırsatları hakkında bilgi verdi. Bursa Ahıska Türklerinin Haklarını Koruma Derneği Başkanı Paşa Alihan konuşmasında ‘’Bursa’nın Yıldırım İlçesi'nde kurulacak ticaret merkezinin yeni pazarlara açılması’’  hakkında iş adamlarına Bursa’daki yatırım fırsatlarını anlattı. İşadamı Abdurrahman Doğan Türkiye’de ve Dünyada Eğitim Araç Gereçleri Sektörü hakkında bilgi verdi.

Ekonomik Forum Sonuç Bildirisi:

Ekonomik işbirlikleri Ahıska Türklerinin yaşadıkları ülkelerde daha refah ve istikrarlı bir yaşam şeklini oluşturacaktır. İşbirlikleri aynı kaderi paylaşan insanların birlik ve beraberlik içerisinde hareket etmeleri ve problemlere yönelik ortak çözüm üretmeleri halinde söz konusu olur.

  • Eğitim seviyeleri yükselen Ahıska Türkleri toplumun her alanında bulunmaya başlamıştır. Doktor, avukat, öğretmen, akademisyen, işadamı olarak alanlarında faaliyet gösteren Ahıskalılar vatana dönüş meselesinde önemli rol oynamaktadır.
  • Farklı ülke ve toplumlarda yaşayan Ahıska Türkleri,  yaşadıkları bölge kültüründen etkilenmekte, dolayısıyla farklı estetik ve dünya görüşlerine sahip olabilmektedir, ancak farklı düşünceler bir çatışma unsuru değil bir zenginlik oluşturmaktadır.
  • Ekonomik işbirlikleri bireysel çabaları ile yükselen Ahıskalı işadamları güçlerini birleştirerek daha büyük projelere imza atabilir.
  • Farklı ülkelerde yaşayan Ahıska Türkleri karşılaştıkları dezavantajları, yaşadıkları ülkelerde avantajlara çevirerek reaksiyoner olmadan kaçınarak, aksiyoner proaktif politikalar geliştirerek güçlü ekonomik birlikteliklerle Vatan Ahıska’ya dönüş probleminin önündeki engelleri kaldırabilir.

Ekonomik Forum sonuç bildirisi Ahıska Türklerinin dernekleri, tüm resmî ve sivil karar alıcıların proaktif olmaları ve inisiyatif almaları için bir çağrı niteliğini taşıdığı konusunda mutabakata varılmıştır.

Kaynak: DATÜB

Ajans Ahıska

Yorumlar

0 yorum

Ahıska Haber

Ahıska ve Ahıska Türkleri ile ilgili siz de haber yazın, yayınlayalım.
Yeni Haber Yaz