Mikail İbrahimoğlu 503 haber

İlgili Haberler

"Ahıska Türkleri'nin Hayatı" Fotoğraf Sergisi Açıldı

Ukrayna, Rusya, Azerbaycan ve ABD'de yaşayan Ahıska Türkü ailelerden alınan fotoğrafların yer aldığı "Ahıska Türkleri'nin Hayatı" başlıklı sergi açıldı.

Gazi Üniversitesi öğretim görevlisi Yunus Zeyrek tarafından derlenen "Ahıska Türkleri'nin Hayatı" konulu fotoğraf sergisinin açılışı, Dışişleri Bakanlığında yapıldı.

Açılışta konuşan Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı ve Büyükelçi Fatih Ceylan, 15 Kasım 1944'te Stalin tarafından atayurtlarından koparılıp dünyanın dört bir yanına sürgün edilen Ahıska Türkleri'nin zorluklarla dolu hayatının, sergiyle bir kez daha hatırlatıldığını söyledi.
Ceylan, 9 ayrı ülkede sayıları 500 bini bulan Ahıska Türkleri'nin yakından izlendiğini ve yaşadıkları ülkelerde karşılaştıkları sorunların çözüm için yardımcı olunduğunu ifade etti.

Stalin döneminde zorunlu göçe maruz bırakılarak 69 yıldır vatanlarına dönemeyen tek etnik grubun Ahıska Türkleri olduğunun altını çizen Ceylan, her türlü zorluğa göğüs germeyi başaran Ahıskalıların dayanışma bilincinin devam edeceğine inandığını dile getirdi.

Sergiyi düzenleyen Yunus Zeyrek ise sergi için Ukrayna, Rusya, ABD ve Azerbaycan'da yaşayan Ahıska Türkleri ile görüşerek yüzlerce fotoğraf derlediğini söyledi. Zeyrek, Ahıskalı ailelerden aldığı fotoğraflardan seçtiği 25 kareye sergide yer verdiğini ifade etti.

Eski Sovyetler Birliği coğrafyasında 4 bin yerleşim yerinde yaşayan Ahıska Türkleri'nin yok oluşuna şahit olduklarını dile getiren Zeyrek, konuyla ilgili kamuoyunun daha duyarlı olması gerektiğini, sergiyi de buna dikkat çekmek amacıyla düzenlediklerini söyledi.

Kaynak: AHISKALILAR

Yorumlar

0 yorum

Ahıska Haber

Ahıska ve Ahıska Türkleri ile ilgili siz de haber yazın, yayınlayalım.
Yeni Haber Yaz