Mikail İbrahimoğlu 503 haber

İlgili Haberler

Lousville, Ahıska Türklerinin Evi Oldu

Ahıska Türkleri, Kentucky, Lousville’i evleri olarak benimsediler.

Global Louisville’in haberine göre Kentucky Mülteci Dairesi verilerinde belirtildiği üzere ABD Dışişleri Bakanlığı’nın mülteci yerleştirme programı kapsamında 2004 yılından bu yana Lousville’e 500’den fazla Ahıska Türkü geldi. Bu mültecilerin çoğu doğrudan Türkiye’den göç etmediler, daha çok Rusya’dan ya da Özbekistan’dan göç ettiler.

Ahıska Türkleri, geçmişte kötü günler geçirdiler. Ahıska Türklerinin çoğu 1944 yılına dek Gürcistan’da yaşadı fakat Sovyet rejimi sırasında Stalin’in verdiği bir talimatla 100.000’den fazla Ahıska Türkü vatanlarından sınır dışı edildi. Bu sınır dışı sürecinde yaklaşık 50.000 Ahıska Türkü, gıdasızlıktan ya da soğuk hava koşullarına maruz kalmaktan dolayı öldü. Hayatta kalan Ahıska Türkleri ise Özbekistan gibi sınır komşusu ülkelere kaçtılar.

1989 yılında tarih, Ahıska Türkleri için tekerrür etti. Özbek yerlilerle Ahıska Türkleri arasında milliyetçilik ve kaynak rekabeti dolayısıyla ateşlenen bir dizi karışıklık yaşandı. Bu kargaşa sonrasında Ahıska Türkleri, bir kez daha yerleştikleri bir bölgeyi bırakmak zorunda kalıp, Azerbaycan, Ukrayna ve Rusya gibi ülkelere göç ettiler.

Bu kötü tehcir sürecinde Ahıska Türklerinin malları yakıldı ve yüzlerce Ahıska Türkü de hayatını kaybetti. Ahıska Türklerinin çoğu o günlerden sonra ABD’de mülteci olarak yeni bir yaşam kurma arayışına girdiler.

Bu kötü geçmişin izlerine karşın Ahıska Türkleri, mülteci yerleşimleri açısından popüler bir şehir olan Louisville’de mutluluğu yakaladılar.

Lousville’deki Ahıska Türkü erkeklerinin çoğu kamyon şoförlüğü yaparak geçimlerini sağlıyorlar.

Birbirine kenetlenmiş bir toplum olan Ahıska Türkleri, bölgede kurdukları Kentucky Ahıska Türkleri Toplum Merkezi (Ahiska Turks Community Center of Kentucky) sayesinde ibadet ve sohbet için bir araya gelme fırsatı buluyorlar.

Dini bütün Müslümanlar olarak bilinen Ahıska Türklerinin, toplum merkezlerinin içerisinde bir de camileri bulunuyor. Her Cuma camilerinde bir araya gelen Ahıska Türkleri toplumuna, ibadette İmam Musa Uzun önderlik ediyor. Lousville’i, ibadet etme özgürlüğüne sahip olduğunu hissettiği bir yer olarak tanımlayan Uzun, “Lousville’de hayat çok güzel…Tüm insanlar çok arkadaş canlısı ve dininize de çok saygılılar” diyor.

Rusya’dan göç etmiş Faramuz Mamedov isimli Ahıska Türkü de bu anlamda Uzun’a katıldığını ifade etti. İlk etapta özellikle dil sorunundan dolayı ABD’de yaşamanın zor olduğunu itiraf eden Mamedov, fakat insanların sıcak tavırları sayesinde hem iş bulduğunu hem de iletişim problemini hallettiğini belirtti.

Mamedov, “Kendimi Lousvilleli hissediyorum çünkü burada insanlar adil ve nazikler” şeklinde konuştu.

Kaynak: TurkishNY

Yorumlar

0 yorum

Ahıska Haber

Ahıska ve Ahıska Türkleri ile ilgili siz de haber yazın, yayınlayalım.
Yeni Haber Yaz