Mikail İbrahimoğlu 503 haber

İlgili Haberler

Ahıska Türklerinin Vatanına Kavuşması Millî Bir Dava

İzmir'deki Ahıska Türkleri Derneği Başkanı İbrahim Agara, "Ahıska Türkleri'nin Vatanına Kavuşabilmesi İçin Türkiye Devletinin Yardımlarını Bekliyoruz." Dedi.

Rusya'nın kendilerine uyguladığı soykırımın 65. yıldönümü dolayısıyla basın açıklaması yapan İbrahim Agara, Ahıskalı Türklerin artık vatanlarına dönmek istediğini ifade ederek, Agara, "Bizim olan topraklara giderek, orada yaşayıp ölmek istiyoruz. Sağolsun Türk devleti bize kapılarını açtı. Bundan sonra da vatanımıza dönebilmek için yardımlarını bekliyoruz. Bu millî bir davadır." diye konuştu.

Ahıskada katledilen Türklerin unutulmaması gerektiğini vurgulayan Agara, "Ahıskalıların katledilmesinin tek sebebi, Türk ve Müslüman olmalarıdır. Rus askerleri, silah zoruyla Türklerin evlerine girdi. Birkaç saat içinde insanları kamyonlara doldurarak demiryollarına götürdüler. Beşilçe ve 220 köyden 100 bine yakın insanı birkaç saat içinde toplayıp sürgüne göndermek için Sovyet devleti ve KGB, daha önce hazırladığı planı uyguladı. İnsanlar, hayvan vagonlarına 80-100 kişilik gruplar halinde dolduruldu. Böylelikle Orta Asya ve Sibirya'ya sürgün macerası başladı. Gitmek istemeyenler kurşuna dizildi."

Asıl üzücü olanınsa soykırımın unutulması veya unutturulmak istenmesi olduğunu belirten İbrahim Agara, şunları söyledi: "Kim bu insanlık ayıbını üstlenecek? Ne yazık ki ne Gürcistan ne Rusya ne de eski Sovyetler Birliği yapılanları kabul ediyor. 1956 yılından sonra Ahıska'ya dönüşbaşladı. Geri dönenlere karşı baskı yine devam etti. Enver Odabaşı'nın başlattığı mücadele sonucu binlerce kişi KGB tarafından cezaevine atıldı. Türkiye ise bunlara tepkisiz kalmadı ve bize topraklarını açtı. TBMM Araştırma Komisyonu raporuna göre 1992 tarihinde Ahıska Türkleri'nin Türkiye'ye göç ve iskanına dair kanun çıkarıldı."

Bundan sonra vatanlarına dönebilmek için ellerinden geleni yapacaklarını söyleyen Agara, "Ahıska topraklarına dönüşiçin birkaç defa kanun çıkmasına rağmen Gürcistan engel olmuştur. Gürcistan, bizi topraklarımıza yerleştireceğini söylemesine rağmen 10 yıldır olumlu bir gelişme yok. İnşallah Ahıska Türkleri vatanlarına kavuşacak." ifadesini kullandı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı

Yorumlar

0 yorum

Ahıska Haber

Ahıska ve Ahıska Türkleri ile ilgili siz de haber yazın, yayınlayalım.
Yeni Haber Yaz