İbrahim AGARA 4 haber

İlgili Haberler

Gürcistan'ın oyununa gelmeyelim

  • Gönderen İbrahim AGARA
  • 8 Şubat 2010 11:00:00 MSK
  • 0 yorum
  • 11.778 izlenme

Sovyetler Birliği dağıldıktan sonra bağımsız Gürcistan Devleti 1999 yılında Avrupa Konseyine üye olurken Ahıska Türklerinin meselesini çözeceğini, kendi topraklarına yerleştirileceği ve tazminatlarının ödenmeceği ile ilgili söz vermişti.

Verdiği sözü sudan ucuz bahanelerle bir türlü gerçekleştirmedi. Avrupa Konseyi Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve Ahıskalı Sivil Toplum Kuruluşlarının siyasi baskıları üzerine Gürcistan Parlementosu mecburen Temmuz 2007 tarihinde ''40 yıldan sonra Gürcistan topraklarından sürgün edilen vatandaşların geri getirilmesi ile ilgili yasayı kabul etti'' yani Gürcistan Devleti istemeyerek de olsa mecbur kaldığı için bu yasayı çıkardı. Kanunda öngörülen şartlar çok ağır ve 10-12 ye yakın gereksiz belgelerin temin edilmesi, Gürcü diline çevrilmesi, onaylanması veya dilekçelerin mutlaka Gürcü dilinde yazılması gibi bıktırıcı şartlar konulmuştur. Bu kanunda Ahıska Türklerinin Türk ve Müslüman adıyla Ahıska topraklarına yerleştirilmesinden sözedilmemesi Ahıska Türklerini tedirgin etmiştir.

31-12-2009 tarihinde dilekçe verme süresi sona ermiştir. En az 100 bine yakın dilekçe verilmesi beklenirken, verilen dilekçe sayısı 3-5 bini geçmemektedir.

65 senedir Ahıskalılar kendi ana vatanları Ahıska topraklarına yerleşmek istemişlerdir ama Gürcistan Devleti Ahıska toprakları hariç diğer bölgelere '' bizim insan gücüne ihtiyacımız olduğu bölgelere Devletimiz tarafından yerleştirileceksiniz '' demeleri Ahıskalıları hayal kırıklığına uğratmıştır.

Yukarıda ifade ettiğimiz sıkıntılar Gürcistan Devleti tarafından Türk ve Müslüman Ahıska Türklerine uygulanan haksız, zorlama, bıktırma politikasıdır, bunlara karşı uyanık olmamız gerekirken ne yazık ki içimizde Ahıska Türkü adı ile kurulan başta ikibaşlı Vatan Cemiyeti olmak üzere bazı kuruluşlar ve Dernek Yöneticileri Gürcistan Devletinin Ahıska Türklerine karşı uyguladığı yanlışve taraflı politikasını desteklediler. Yurtiçi ve Yurtdışında Ahıska Türkleri arasında toplantılar ve konferanslar yaparak yanlışve eksik bilgiler verdiler. Gürcistan Devleti tarafından çıkarılan yasanın yanlışolmasına rağmen, bu kanunu öve-öve bitiremediler, ne pahasına olursa olsun, ister git, ister gitme dilekçe vermeniz gerekiyor diye ikna etmeye çalıştılar. Rusya'da dilekçe toplamasını başaramayan Vatan Cemiyeti yetkililerine, KGB yardımcı oldu, okullarda Rus öğretmenleri Ahıska Türklerinin vatanlarına kavuşmasını isteyerek onların yerine dilekçe yazdılar. Ahıska'da ve Özbekistan'da Ahıska Türklerine yapılan sürgün ve soykırıma öncülük yapan KGB neden acaba bu sefer Ahıska Türklerine sahip çıktı ? Bu da çok düşündürücü bir gelişme değil midir ? Bazı Sivil Kuruluşlar insanlarımızın dilekçe vermemesinin sebebini, dilekçelerin Gürcü dilinde yazılacağından ve bunun kişibaşı maliyetinin 50-60 dolar olacağını söyleyerek, TİKA dan yardım istemeleri yapılan yanlışların bir başka yüzüdür. Çünkü dilekçeye verecek 50 doları olmayan bir Ahıskalıyı evinden-barkından edip geleceği belirsiz göçe zorlamak günahtır. Ahıska'da nasıl ev alacaklar ? Geçimlerini nasıl temin edecekler, düşündünüzmü ?

Gürcistan Devleti toplanan dilekçe sayısına göre Avrupa Konseyinden bu insanların yerleşmesi ve diğer masrafları için belli bir miktar yardım alacaktır, dilekçe verenlerin gidip gitmediği Gürcistanın umrunda değil. Kendi imkanları ile Ahıska'da ev alanlara Avrupa Konseyinden gelecek para yardımı yapılmıyacağı zaten daha önceden bahsedilmişti. O zaman soruyorum size dilekçe neden verdiniz ? Siz Gürcistan'ın diğer bölgelerine gidip yaşamak mı istiyorsunuz ? Birkaç sene sonra başınıza gelecek din, dil, örf, adet sorunlarını nasıl kabul edeceksiniz ? Eğer siz dilekçe verip gitmezseniz Gürcistan Devleti ben kapıları açtım isteyenler geldi istemeyenleri de zorunlu getiremem demeyecek midir ? Böylelikle Ahıska Türklerinin kutsal davası olan Ahıska topraklarına Türk ve Müslüman adı ile Gürcistan Devleti tarafından yerleşmemiz hayal olmaycak mıdır ? 65 yıllık davamıza ihanet yapılmışolacaktır.

Birkaç çiçek ile bahar gelmediği gibi, Vatanı kazanmanın 200 veya 300 ailenin Ahıska'da ev satın alması ile gerçekleşmesi bir hayaldir.. Vatanı kazanmak 50bin-100bin ailenin Ahıska topraklarına Gürcistan Devleti tarafından yerleştirilmesi ile gerçekleşir. Unutmayalım ki Ahıskalı anavatanı Ahıskada yaşamak istiyor. Ahıska varsa Gürcistan vatandır...

Dr. İBRAHİM AGARA

16/01/2010

Yorumlar

0 yorum

Ahıska Haber

Ahıska ve Ahıska Türkleri ile ilgili siz de haber yazın, yayınlayalım.
Yeni Haber Yaz