Mikail İbrahimoğlu 503 haber

İlgili Haberler

1944 Ahıska Sürgünü'nün 65. Yıldönümü

Türk kimliğini kabul etmeyen Sovyet Diktatörü Stalin tarafından 14 Kasım 1944 yılında sürgün edilen Ahıska Türkleri'nin sürgün edilişlerinin 65. yıldönümünde Samsun'da eğitim gören Ahıskalı öğrenciler tarafından organize edilen programda Ahıskalı öğrencilerin temsilcisi olan Rüstem Mustafa tarafından Türk Ocağı'nda 65 yıl öncesini anlatan bir konferans verildi.

2. Dünya Savaşı'nda Almanlar ile savaşmak üzere askere alınan 40 bin civarında Ahıskalı Türk'ün cepheye gönderilmesinden sonra geride kalan kadın ve yaşlıların kendilerini sürgüne götürecek demiryolu inşaatında çalıştırıldıklarını ifade eden Rüstem Mustafa, Türk düşmanı Stalin'in emri ile Gürcistan'ın Türkiye sınırındaki Türklerin Sovyetler Birliği'nin en uzak köşelerine gönderildiklerini, Türk dünyası ile Türkiye arasında başta Ermeniler olmak üzere başka milletlerin yerleştirilerek tampon bölge oluşturulmak istendiğini belirtti.

Ahıskalıların Stalin'in emri ile vatanlarından çıkartılarak sürgüne gönderildiklerini anlatan Rüstem Mustafa, "1944 yılının sonuna doğru savaşı kazanacağını anlayan Stalin, Ahıska Sürgünü emrini verdi. Daha önceden Ahıska'ya yerleştirilen askerler kapıları kırarak evlere girdi, 2 saat içerisinde insanları köy meydanlarındaki kamyonlarla tren istasyonuna topladı. Ahıskalılar yanlarına hiçbir eşyalarını alamadılar. Bu eşyalar daha sonradan buraya yerleştirilen Ermeniler

ve Gürcülere peşkeşçekildi. Ahıskalılar hayvan ve yük vagonlarına doldurularak nereye gittiklerini bilmeden yola çıkartıldılar. Bu yolculuk 1 ay sürdü. Açlık, hastalık ve soğuktan yolda toplam 17 bin kişi hayatını kaybetti. Hayatını kaybedenlerin gömülmesine izin verilmiyor, Rus askerler ölüleri hareket halindeki trenden derelere yada uçurumlara atıyordu" dedi.

Cepheye giden 40 bin kişiden 25 bininin hayatını kaybettiğini ifade eden Mustafa, "Geriye dönenler ise döndüklerinde ailelerini bıraktıkları yerde bulamadılar ve peşlerinden gittiler. Kimisi ailesine kavuştu, kimisi de kavuşamadı. Ahıskalılarla birlikte İnguş, Karaçay, Çeçen ve Kırım Türkleri de sürgün edildi. Komünist Partisi'nin aldığı bir kararla Kırım Türkleri ve Ahıska Türkleri haricinde sürgün edilen Türkler vatanlarına geri dönme izni alabildiler. Ahıskalılar yerleştirildikleri yerlerde 12 yıl

boyunca askeri baskı altında tutuldular. 12 yıl sonra askeri baskı kalkınca Ahıskalılar vatanlarına dönmek için çok defa Moskova ve BM'ye başvurdular ama olumlu cevap alamadılar" diye konuştu.

Kaynak : Haber FX

Yorumlar

0 yorum

Ahıska Haber

Ahıska ve Ahıska Türkleri ile ilgili siz de haber yazın, yayınlayalım.
Yeni Haber Yaz