Mikail İbrahimoğlu 503 haber

İlgili Haberler

Ahıskalılar Ahıska'ya

Ahıska, şimdi Gürcistan sınırlarında kalan eski Türk yurtlarından biridir. Ahıska Türkleri de 1829’dan beri aralıklarla sürgüne gönderilen ve en son 1944’te topraklarından tamamen sürülen ve vatansız bırakılan bir kitledir.

Halen eski SSCB ülkelerinde yaşayan Ahıskalıların vatana dönüşmücadelesi sürmektedir. Ahıskalılar öncelikle Ahıska’ya yerleşmek, o olmazsa Türk vatandaşı olmak istiyorlardı. Uzun mücadelelerden sonra 2008 yılında Gürcistan bir kanun çıkararak vatandaşlıklarının verileceğini bildirdi. Kanun bu süreci zorlaştıran hükümlerle doluydu.

İşi yokuşa süren bu kanun, 2008 yazındaki Rus-Gürcü Savaşı, Ahıska’ya yerleşmenin mali külfeti ve Ahıska derneklerinin iyi bir performans sergileyememeleri yüzünden Ahıska’ya beklendiği kadar yerleşme olmadığı, yine de büyük bir kitlenin ata-dede topraklarına yerleşme çabasında olduğu görülüyor. Ahıska’ya yerleşmek için başvuru süresi 2009’un sonuna kadar uzatıldı ve sonucun ne olacağı merakla bekleniyor.
Bu arada başka gelişmeler de yaşandı. 28 Şubat 2009 tarih ve 27155 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan ve 2.7.1992 tarihli ve 3835 sayılı Ahıska Türklerinin Türkiye’ye Kabulü ve İskânına Dair Kanuna eklenen geçici madde ile “1.1.2009 tarihinden önce ikamet tezkeresi almak suretiyle Türkiye'de ikamet eden Ahıska Türklerine bu maddenin yürürlüğünden itibaren 3 ay içinde müracaat etmeleri halinde; milli güvenlik açısından sakıncası olmamak şartıyla, 11.2.1964 tarihli ve 403 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu ve diğer ilgili mevzuatta öngörülen şartlar aranmaksızın, başvuru tarihinden itibaren 6 ay içinde Türk vatandaşlığına alınarak çifte vatandaşlık statüsü sağlanır. Çifte vatandaşlık statüsü sağlananlar, Bakanlar Kurulunca belirlenen yerlerde iskân edilirler” hükmü yasalaşmıştır. Bu kanundan altmışbin civarında kardeşimizin faydalanabileceği anlaşılıyor.
Türkiye yurttaşlığı alan Ahıskalı hemşerilerimize aramıza “hoşgeldiniz” demek gerekir. Hayırlı uğurlu olsun. Çok çileler çektiler. Artık Türkçe konuşulan bir yerde olacaklar. Ama bana kalırsa gurbeti yaşamaya devam edecekler. Onlar da, torunları da Ahıska’yı hep arayacaklar. Benim sülalem 150 yıl önceki sürgünlerdendir ve kendimi hala sürgünde hissediyorum. Sanırım bu ifade durumu anlatmaya yeter. Vatandan kendi isteğiyle ayrılmak değil, koparılmak toplumlarda kuşaklar boyu süren travma yaratır. Ahıskalılar binlerce yıllık vatanlarına yerleştikten sonra orada kalıp kalmamaya zaman içinde karar vermelidirler.
Görüşlerim rahatsız edebilir ama üzerinde düşünmeliyiz. Ahıskalılara Türk vatandaşlığı verilmesi iyi olmamıştır. Tarihi ve doğal vatanları insanların en huzurlu ve mutlu yaşadıkları yerdir. Ahıskalıları Ahıska’ya yerleştirmek gerekiyor. Türk toplumu ve Türk devleti elini taşın altına koymalıdır. Fedakârlık sadece Ahıskalılardan beklenmemelidir. Bunun için büyük para ve enerji gerekmez.
Hükümeti de eleştirmek istiyorum. Ahıskalılara vatandaşlık verilmesi hem onlar hem de Türkiye için yapılacak en iyi şey değildi. Seçim öncesi yaşanan bu gelişme bir seçim rüşveti olarak değerlendirilebilir. Sonucu ise ağır olmuştur. Zira Ahıskalılara vatandaşlık verip onları Türkiye’ye yerleştirmek orayı boşbırakmak suretiyle Ahıska’dan vazgeçmek sonucunu doğurur. Bu karar siyasi, ekonomik, sosyal birçok sorunu tetikleyecek ve beklenmedik birçok sonuca yol açacaktır. En önemlisi Türk dünyasıyla olan coğrafi köprülerimizden birinin daha yıkılmak istendiği anlamak durumundayız.
Hatırlatmakta yarar var; Türkiye, Azerbaycan ve Türkistan ile bağlantı kurarken Ermenistan’ı dolaşmak zorunda kalmakta ve Gürcistan üzerinden bağlantı kurmaktadır. Gürcistan’da geçit olarak kullanılan yer ise Ahıska ve civarıdır. Bu bölgeye (Cavahet) Ermeni yoğunluklu bir nüfus yerleşmiştir ve bu insanların gönülleri sınırdaki Ermenistan’a akmaktadır. Tarihte bölgedeki Ermeniler şimdiye değin hep Türk stratejilerinin karşısında yer almıştır. Cavahet Ermenileri Gürcistan’dan ayrılıp Ermenistan ile birleşmek istemektedirler. Türkiye’nin yeterince etkili olamadığı yer işte burasıdır. Ahıskalıların oraya yerleştirilmesi Ahıskalılar için insanî, Gürcistan ve Türkiye için ise stratejik değeri olan bir durum yaratacaktı. Bölgenin asli unsuru şu anda orada bulunmayan Türk ve Müslüman kitledir. Bu kitlenin yerleşmesiyle bölge doğal demografik yapısına kavuşacaktır. Dillere pelesenk olan “insan hakları” söz konusu Türkler olunca neden dikkate alınmamaktadır!
Ahıskalıların ve Türk hükümetinin yeni projeler geliştirmesi lazımdır. Çifte vatandaşlık bunlardan biri olabilir. Türk vatandaşı olunabileceği gibi Gürcistan vatandaşı olarak da Ahıska’ya yerleşilmelidir. Gürcistan Türkiye’deki Gürcü kökenli yurttaşlarımıza çifte vatandaşlık vermektedir. Eski zaman sürgünü Ahıskalılar için de bu hakkın istenmesi bir katkı olabilir.
Ahıska’ya yerleşenler yalnız bırakılmamalı, kaderlerine terk edilmemelidir. Zira, Ahıska’ya dönüp orayı yeşertmeye çalışacak olanlar fedakârlık yapacaklardır. Türk toplumu bu fedakârlığın bir kısmını mutlaka üstlenmelidir. Ahıska derneklerine her zamankinden daha çok görev düşmektedir. Ahıska’ya yerleşenlere maddi ve manevi yardım yapılmalıdır. Bu yardımlar konusunda birçok öneri geliştirilebilir.
Gürcistan, Cavah Ermenilerinden rahatsız olmakla beraber Ahıska Türklerini de tercih etmemektedir. Bu konuda ağzından demokrasi ve insan haklarını düşürmeyen Gürcistan yönetimi ikna edilmelidir. Bölgede kendi vatanlarına yerleşecek olan Ahıskalıların Gürcistan için bir tehdit değil, şans olduğu Gürcü hükümetine anlatılmalıdır. Unutulmaması gereken Ahıska sorununun Ahıskalıların değil, Türkiye’nin ve insanlığın sorunu olduğudur.

 

Yazar: Dr. İkram ÇINAR
Kaynak : AHISKALILAR

Yorumlar

0 yorum

Ahıska Haber

Ahıska ve Ahıska Türkleri ile ilgili siz de haber yazın, yayınlayalım.
Yeni Haber Yaz