İbrahim AGARA 4 haber

İlgili Haberler

Dernekler benim değil, bizim olmalıdır

  • Gönderen İbrahim AGARA
  • 17 Nisan 2010 00:07:00 MSD
  • 0 yorum
  • 12.842 izlenme

Son zamanlarda, devletimiz ve milletimizin Ahıska Türkleri Derneklerine karşı güveninin sarsılmasının nedenleri, bazı dernek başkanlarının dernekleri kendi mülkiyetleri gibi kullanarak ve yönetim kurulu kararı olmadan tek başına yanlışkararlar almasıdır.

Dernekler neden kurulur ve ne gibi hizmetler yapar?

Dernekler bu derneğe bağlı üyelerin sorunlarını yasal çerçevesinde çözüme kavuşması için çalışmalar yapar. Bağlı toplumun örf, adet, geleneklerini korur ve yaşatır. Toplumu tanıtır, anma geceleri düzenler, kültürel faaliyetler yapar. Bu çalışmaların hepsi dernekler yasasına göre yapılır.

Bir ilde aynı topluma hizmet edecek sadece bir dernek kurulur ve faaliyet yapar. Bu dernekler şahıslara ait olamaz,olmamalıdır. Dernekler toplumundur ve topluma hizmet etmelidir. Benim değil, bizim olmalıdır düşüncesinde faaliyet yürütür.

Dernekler genel kurulu üç yılda bir yapılır. Dernek yönetim kurulu genel kurul üyeleri tarafından gizli veya açık oylama ile seçilir.

Dernek faaliyetleri beğenilmediği takdirde genel kurul tarafından başka bir yönetim seçilir. Seçilmişbu yönetim içinden, başkan ve diğer görevler yönetim kurulu tarafından belirlenir.

Yukarıda ifade ettiklerimiz dernekler yasasına göre yapılacak doğru bir seçim yöntemidir.

Ne yazık ki son zamanlarda Ahıska Türkleri arasında her gün yeni bir Ahıska derneği ortaya çıkmaktadır. Birbirine kızan, birbirine küsen, bende bir dernek kurarım diyor ve etrafına yedi kişi toplayarak bir dernek açıyor.

Bugün yirminin üzerinde Ahıska Türkleri adı altında dernekler faaliyet yapmaktadır. Bir Federasyon çatısı altında toplanmayan bu dernekler Ahıska ve Ahıska Türkleri davası konusunda yaptıkları faaliyetlerde hatalar yapmaktadırlar. Her dernek başkanı her şeyi ben çok iyi bilirim, Ahıska davası benden sorulur düşüncesiyle resmi makamlarda kendilerinin görüşlerini ön plana çıkararak, bu milletin görüşüdür diye yanlışbeyan vermektedirler.

Tek lider, tek başkan ve tek bir federasyon çatısı altında bir araya gelmeyen dernekler birkaç guruba bölünerek faaliyet sürdürmektedirler. Sonuç itibariyle toplumumuz ve devletimizin derneklerimize karşı güveni sarsılmaktadır. Dernek yöneticilerine olan itibar günden güne zayıflamaktadır. Kalıcı çözüm üretemeyen dernekler toplumda bölünmelere, parçalanmalara yol açmaktadır.

Saygıdeğer Ahıskalılar;
Devletimizin ve üyelerimizin itibarını, güvenini, saygısını ve sevgisini kazanmamız için ilk önce kendi aramızdaki sorunları çözmemiz gerekiyor.
Ahıska Türk Dernekleri Federasyonu acilen aşağıda belirtilen maddelerle ilgili çalışmalar yaparak , dernekler ile millet arasındaki güveni sağlamalıdır.

  1. Acilen illerimizde yeniden genel kurul seçimleri yapılarak dernek sayılarını bire düşürmek, bir ilde bir derneğin faaliyetini sağlamak.
  2. Şu anda toplum içinde güvenini kaybetmiş, dernek yönetim kurulu üyelerini istifaya çağırmak.
  3. Bütün derneklerin, merkezi Ankara'da olmak şartıyla Ahıska Türk Dernekleri Federasyonu çatısı altında faaliyet yapmasını sağlamak.
  4. Birlik ve beraberlik içinde sorunlarımızın kalıcı çözüme ulaşması için çalışmaları başlatmak.

Bugün Türkiye de faaliyet gösteren Federasyon, Dernekler ve ASU (Ahıskalı Öğrenciler Birliği) önce Ahıska toprakları ve Ahıska Türkleri davası konusunda kendi aralarında anlaşmalı ve faaliyetlerini birlikte sürdürmeleri gerekiyor.

Tek bir federasyon şemsiyesi altında olmadığımız sürece kendimize ne muhatap bulabiliriz, nede vatan konusunda bir ilerleme kaydedebiliriz.

Dernekleri yönetenler, bu çilekeşAhıska Türkleri toplumuna hizmet etmek isteyenler, şerefi ve namusu üzerine yemin ederek yasalar çerçevesinde tek çatı altında hizmet etmelidirler.

Dr. İbrahim AGARA - İZMİR
AHISKA.NET - Özel Haber

Yorumlar

0 yorum

Ahıska Haber

Ahıska ve Ahıska Türkleri ile ilgili siz de haber yazın, yayınlayalım.
Yeni Haber Yaz