Burhan ÖZKOŞAR 64 haber

İlgili Haberler

DATÜB Avrupa Konseyi Genel Sekreteri ile görüştü

Avrupa Konseyi’nde temaslarına devam eden Dünya Ahıska Türkleri Birliği (DATÜB) heyeti Genel Sekreter Thorbjorn Jagland ile görüştü. Ahıska Türklerinin sorunlarını dinleyen Janglang konuya komisyon oluşturarak acilen el atacakları sözünü verdi.

DATÜB (Dünya Ahıska Türkleri Birliği) Genel Başkanı Ziyatdin İsmihanoğlu başkanlığında Fransa’nın Strazburg kentine giderek Avrupa Konseyi dönem toplantılarına katılan heyet üst düzey görüşmelerine devam etti. Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland ile görüşen heyet Ahıska Türklerinin sorunlarını aktardılar. Genel Sekreter Jaglang görüşmede “Sorunlarınızı biliyorum. Ancak burada daha çok sizleri dinleyip sizin tarafınızdan gelişmelerin olup olmadığını öğrenmek istiyorum” dedi.

Sözlerine “Gürcü tarafı ile sorunları masaya yatırıp çözmek istedik ancak hiçbir şekilde diyalog kuramadık. Gürcü tarafından muhatımız kimdir onu dahi bilmiyoruz. Avrupa Konseyi’nde daimi temsilcilik olsun delegasyon olsun o kadar uğraşmamıza rağmen bir randevu dahi alamadık. Avrupa Konseyi Genel Sekreteri ile rahatça görüşebiliyoruz ancak Gürcü delegasyonu ile görüşmemiz neredeyse imkansız” diye sözlerine başlayan genel başkan İsmihanoğlu Ahıska Türklerinin sorunları tarihçe yaparak uzunca anlattı. 66 yıldır vatana dönmek için mücadelesini sürdüren Ahıska Türkleri halen bu davayı kazanamadıklarını anlatarak şöyle devam etti; Günümüzde “Günümüzde Ahıska Türklerinin sorunlarını Uluslar arası örgütlerin tanıdığı problemlerimiz halen çözülmemiştir. Avrupa Konseyi Gürcistan’a ön koşul olarak öne sürdüğü maddeyi halen işletememiştir. Gürcistan Avrupa Konseyi’ni 2007 yılında çıkardığı ve bizim aleyhimize olan kanunu dahi halen uygulamaya koymamıştır. Avrupa Konseyi tüm organlarıyla devreye girmesini talep ediyoruz” diyerek isteklerini şu şekilde sıraladı.

  1. Gürcistan Kanunda koyduğu süreyi kaldırmalıdır. Geri dönüşiçin süre şartı koymamalıdır.
  2. Şimdiye kadar hazırlanmışve içeri verilen 20 bine yakın dilekçeyi kabul etmelidir. Buda nüfus olarak 50-60 bin kişi demektir. Yanı şu anda geri vatana dönmek isteyen 60 bine yakın Ahıska Türkünü kabul etmelidir. Bizi vatanımızdan sürdüler, geri vatana dönmek istiyoruz. Geri vatanına dönmek isteyen bir halka şart koşulmamalıdır. Bir başka ülkeye gitmiyoruz. Biz vatanımıza dönmek istiyoruz. Şartları aradan kaldırmalıdır.
  3. Bundan sonraki başvuru dilekçeleri hepimizin bildiği Rus dilinde de kabul etmelidir. Bize bilmediğimiz Gürcüce dilinde ısrar edilmemelidir. İstenilen gereksiz ve temin edilmesi neredeyse imkansız evraklarla dosyaların tamamlanması gibi ısrarlardan vazgeçmelidir.
  4. Serbest göç ile gelerek şu anda Gürcistan’da yaşayan halkımıza hele de Ahıska’da yaşayan 42 aileye anlamsız baskı uygulamaktan vazgeçmelidir. Ailelerin bazılarına vatandaşlık verirken bazılarına vermeyerek aile parçalanmasına neden olunmuştur. Aile bireylerinden bazılarına Gürcistan’a girişyasağı koyulmuştur. Bu tutumundan vazgeçmelidir.
  5. Gürcistan her şeyden önce biz Ahıska Türkleri temsilcilerini muhatap alarak bir masa etrafında oturup sorunlarımızın görüşülerek çözümü sağlanmalıdır.
  6. Bu sorunlarımızın yerinde görülmesi için Avrupa Konseyi’nden gözlemcilerin Ahıska’ya giderek tarafsız bir şekilde halkımızın çektiği sıkıntıları rapor edilmelidir.
  7. Vatanından sürülen yaşlılarımız köylerini görmek için gittiklerinde Otellerde kalacak yer verilmemektedir. Sivil polis ve istihbarat örgütlerinin engellenmesi ve baskısı ile karşılanmaktadırlar. Bu yüzyıla yakışmayacak hareketlerden Gürcülerin vazgeçmesi için ısrarlı olunmalıdır.
  8. Tüm bunların yapılması için Gürcü tarafından bir heyet, Avrupa Konseyi’nden bir heyet ve bizden de bir heyetten oluşacak ortak bir komisyon oluşturarak sorunlarımızın çözümü sağlanmalıdır. Bu komisyon acil ve elzemdir.

DATÜB Heyetini dinleyen Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Jaglang ise “Bütün sorunlarınızı dikkatle dinledim tüm konuları not ettim. Sizden gelen raporlar doğrultusunda konuya el atacağız. Her aşamada iletişimde kalarak bizleri bilgilendirmenizi istiyorum. Komisyon kurulması fikri olumludur. İlk aşamada Ahıska bölgesine raportörler göndererek durumu rapor ettireceğim” dedi.

Yorumlar

0 yorum

Ahıska Haber

Ahıska ve Ahıska Türkleri ile ilgili siz de haber yazın, yayınlayalım.
Yeni Haber Yaz