Burhan ÖZKOŞAR 64 haber

İlgili Haberler

DATÜB Heyetine Tiflis'te Sıcak Karşılama

DATÜB Yönetimi Avrupa Konseyi nezdinde başlattığı Ahıskalıların haklarını arama ve Vatana dönüşçalışmalarını Tiflis’e kaydırdı.

Starzburg’ta, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi son toplantısında Gürcü delegasyonu ile yapılan görüşmeler sonucunda Ahıska Türkleri’nin sorunlarının Tiflis’te masaya yatırılarak çözümlerin aranması kararı alınmıştı.

Bu karardan sonra DATÜB Gürcistan Temsilcisi İsmail Molidze’nin Gürcistan Hükümeti yetkililerinden aldığı randevularla hazırladığı program çerçevesinde, Genel Başkanı Ziyatdin İsmihanoğlu Kassanov başkanlığındaki DATÜB Heyeti Tiflis’te temaslarına başladı.

Bu çerçevede başlatılan çalışmalar doğrultusunda Ahıskalıların sorunu Tiflis’te masaya yatırılmak üzere DATÜB Genel Başkanı Ziyatdin İsmihanoğlu Kassanov başkanlığında, DATÜB Gürcistan Temsilcisi ve Ahıska Türkleri Vatan Cemiyeti Başkanı İsmail Molidze, DATÜB Kazakistan Temsilcisi ve kurucu üyesi Sedir Eyibov, DATÜB Kurucu Üyesi  Nazım Kadirov, DATÜB Rusya Temsilcisi ve Moskova Ahıska Türkleri Vatan Cemiyeti Başkanı Taştan Aslanov, DATÜB Ukrayna Temsilcisi ve Ahıska Türkleri Vatan Cemiyeti Başkanı Marat Resulov, DATÜB Kırgızistan Temsilcisi ve Ahıska Türkleri Vatan Cemiyeti Başkanı Mürefeddin Sakimov, DATÜB Azerbaycan Temsilcisi Bakü Ahıska Türkleri Vatan Cemiyeti Başkanı Fazlı Eşrepov ve DATÜB Avrupa Temsilcisi Burhan Özkoşar heyette yer aldılar.

Tiflis Parlamentosunda yakın ilgi

DATÜB Heyeti Gürcistan Parlamentosunda yakın ilgi gördü. Gürcistan Parlamento Başkan Birinci Yardımcısı Miheil Machavariani, DATÜB heyetini sıcak ve samimi bir ortamda karşıladı. Strazburg’ta son Avrupa Konseyi toplantısındaki görüşmeden sonra Ahıska Türklerinin sorunlarıyla yakinen ilgilenme sözü veren Machavariani kısa süre içerisinde DATÜB heyetine karşı vaatlerini yerine getirdi. Gürcistan Parlamento binasındaki ofisinde DATÜB heyetini büyük bir sempati ile karşılayan Machavariani heyete uzun bir süre ayırarak dostça yaklaşım sergiledi. DATÜB Gürcistan Temsilcisi İsmail Molidze’ye verilen sözlerin yerine getirilmesinden memnun olup olmadığını sorarak sözlerine başlayan Machavariani, Ahıska Türklerini Gürcistan’da karşılamaktan duyduğu memnuniyetini dile getirdi. Daha sonra sözü DATÜB Genel Başkanı Ziyatdin İsmihanoğlu Kassanov’a bıraktı.

Görüşülen konular

DATÜB Genel Başkanı Ziyatdin İsmihanoğlu Kassanov ise konuları ana başlıklar halinde şu şekilde sıraladı:

Geri dönüşkanunundaki Ahıska Türkleri aleyhine olan maddelerin ve eksiklerin giderilmesi konusu. Göçmenler ve iskan bakanlığında şu anda faaliyet yapan göçmenler servisi (Repatrasiya departmanı) göçün organize edilmesinde Ahıska Türklerine gerekli kolaylıkların sağlanması. Bu manada ayrı komisyonun oluşturularak geri göç esnasında yaşanabilecek sorunlarının çözümlenmesi için DATÜB’ün işbirliği ile Geri dönüş, Adaptasyon ve entegrasyon sürecinde, donör devletler ve Uluslar arası organizasyonların tarafından gerekli yardımların sağlanması için birlikte çalışmalar yürütmek. Göçün başlamasından önce konut inşaatı ve alt yapının sağlanması için çalışmaların birlikte yürütülmesi. Bu işlemler için devlet tarafından arazilerin ayrılarak iskana açılması. Ahıska bölgesinin ekonomik ve sosyal anlamda kalkınmasında DATUB ile ortak projeler geliştirilmesi gibi birçok konu detaylarıyla görüşüldü.

Karşılıklı hediye sunuldu

DATÜB heyetinde bulunan Kırgızistan Temsilcisi Mürefeddin Sakimov’un getirdiği Kırgız kalpağı Miheil Machavariani’ye hediye edildi. Bu beklenmedik sürpriz hediye karşısında memnuniyetini bildiren Machavariani ise DATÜB heyetine Gürcistan’ı tanıtan çeşitli hediyeler ikramında bulundu.

Daha sonra Tarihi Gürcistan Parlamentosunu heyete gezdirerek tarihi hakkında Dünya Ahıska Türkleri Heyetine bilgiler verdi. DATÜB heyetini Parlamento girişkapısına kadar uğurlayan Miheil Machavariani oluşturulan bu sıcak ve samimi diyalogun korunarak göç işlemlerinin hızlandırılmasını arzusu içinde olduklarını sözlerine ekledi.

Yorumlar

0 yorum

Ahıska Haber

Ahıska ve Ahıska Türkleri ile ilgili siz de haber yazın, yayınlayalım.
Yeni Haber Yaz