Mikail İbrahimoğlu 503 haber

İlgili Haberler

'Türk' adını taşıdığımız için yıllarca sürgün edildik

Şimdi hayatlarını ABD'de devam ettiren 160 Ahıska Türk'ü, tek hasretlerinin Türkiye olduğunu söylüyor. Üç yıldır Atlanta'da yaşayan Ahıskalı ailelerin en büyük hayali, özlemini çektikleri Türk vatandaşlığına kavuşmak.

Yurtlarından ayrı geçen 65 yılın zorluklarla dolu olduğunu söyleyen Ahıskalıların hocası Mukaddim Maksut, "65 sene oldu Ahıska'dan çıkalı. Türk adını taşıdığımız için oradan oraya sürüldük. Sıkıntılar çeksek de özümüzü kaybetmedik. Dinimiz, dilimiz, örfümüz ortak. İstiyoruz ki Türk vatandaşlığını alalım. Türkiye'den başka hiçbir isteğimiz yok." diyor.

Yıllar geçse de içlerindeki Türklük sevgisi hiç azalmayan Ahıskalılar, "Bizi artık Ahıska Türk'ü diye ayırmasınlar, biz sadece Türk'üz." diyecek kadar atalarına derin bir bağlılık duyuyor. Hatta ülkemizi görmedikleri halde birçoğu Türkiye'ye gömülmeyi vasiyet ediyor. Bu isteği yerine getirmek için cenazeleri günlerce bekletilenler bile oluyor. Türk örf ve âdetini Amerika'da yaşatmak için ellerinden geleni yapıyorlar. Tek duaları, çocuklarının Türklük bilincinden uzaklaşmamaları. Gençler için çeşitli faaliyetler düzenleyen Ahıskalıların en büyük destekçileri ise Atlanta'daki İstanbul Center Kültür Merkezi. Son olarak düzenledikleri futbol turnuvasıyla gençleri bir araya getirmişler. Maksut hoca, gülümseyerek, Türkiye ziyaretini duyan Ahıskalı kardeşlerinin kendisinden ay-yıldızlı forma istediklerini söylüyor. Merkezin faaliyetleri bu kadarla sınırlı değil. Dileyen aileler, tatillerde çocuklarını bu merkezdeki Türkçe takviye kurslarına gönderiyor. Çocukların bu merkezde dini eğitim alma imkanları da oluyor. Yeni kurdukları 'Türk Ahıska Kültür Derneği'yle ise faaliyetlerini daha derli toplu hale getirmek istiyorlar.

İstanbul Center Kültür Merkezi Başkanı Cavit Ağu, derneğin en önemli amacının Özbek, Boşnak, Ahıskalı fark etmeksizin Atlanta'daki tüm Türkleri bir çatı altında toplamak olduğunu belirtiyor. Türk Ahıska Kültür Derneği Başkanı İsvendi Nuri ise ABD'ye okumak için gelen Türklerin de kendilerine destek olduğunu kaydederek, "Bugüne kadar aslımızı yitirmemiz için çok girişimler oldu. Türkiye'den kardeşlerimiz sayesinde artıyoruz." diye konuşuyor. Türkiye'de bulunmaktan duyduğu memnuniyet gözlerinden okunan Maksut hoca ise, "Her vakit kalbimizde Türk olmuşuz.Türkiye'den de diliyoruz ki bizi hiç unutmasınlar. Bilsinler ki Ahıskalı Türk kardeşleri vardır." ifadelerini kullanıyor.

Kaynak : ASLIHAN KÖŞŞEKOĞLU - İSTANBUL

 

Yorumlar

0 yorum

Ahıska Haber

Ahıska ve Ahıska Türkleri ile ilgili siz de haber yazın, yayınlayalım.
Yeni Haber Yaz