Mikail İbrahimoğlu 503 haber

İlgili Haberler

Ahıska Türkleri, Dayton'da Başarılı Bir Başlangıç Yaptı

Dayton Ahıska Türk Amerikan Toplumu Merkezi'nin düzenledği halka açık etkinlik Engineers Club of Dayton'da gerçekleştiriliyor.

Türk-Amerikan toplumu'nun ABD'deki diğer topluluklarla olan ilişkilerini geliştirme ve toplumlar arası bir köprü oluşturma amacıyla düzenlenen dayanışma günlerinin bu yılki programına, Türkiye Cumhuriyeti Washington Büyükelçisi Namık Tan ve Başkonsolos Kenan İpek'in yanı sıra birçok yerel ve ulusal yetkili katılıyor.

Programın devamında ise Dayton'daki Triangle Park'ta bir piknik düzenleniyor. Programın amacını Ahıska Türklerinin Dayton'daki varlıklarına dikkat çekmek olarak açıklayan Shakbandarov, "Kendi köklerimizi ve kültürümüzü korumak ve aynı zamanda Amerikan toplumuna entegre olmak istiyoruz," diye konuştu.

ABD hükümeti 2005 yılında Ahıska Türklerine sığınma hakkı tanımışve Rusya'nın Krasnodar bölgesinde yaşayan birçok Ahıska Türkü bu tarihten itibaren ABD'ye göç etmeye başlamıştı. Ahıska Türklerinin Ohio'da mutlu olduklarını söyleyen Dayton Belediye Başkanı Tim Riordan, "Ahıska Türkleri başlangıçta küçük bir toplumdu. Fakat Dayton'da aradıklarını bulan Ahıskalılar, hızla büyüdüler ve büyümeye devam ediyorlar," dedi.

Islom Shakhbandarov ve 200 Türk mülteci için kaçışson bulmuşdurumda. Hayatları boyunca Sovyetler Birliği yönetimi tarafından zorunlu göçlere tabi tutulan Ahıska Türkleri, Old North Dayton'da yeni bir hayat kurmayı başardılar. Dayton Ahıska Türk-Amerikan Toplumu Merkezi tarafından bu yıl ilki düzenlenen Dayanışma Günleri etkinliği öncesinde Dayton Daily News'e konuşan Shakhbandarov, "Dayton, yeni bir hayat kurmak isteyen mülteci bir aile için harika bir şehir. Pahalılık yok ve burada çocuklarımız için güzel bir yaşam inşa edebiliyoruz," dedi.

Ohio'daki Dayton Ahıska Türk Amerikan Toplumu Merkezi'nin her yıl düzenleyeceği Dayanışma Günleri'nin ilkine birçok Türk gençlik grubunun yanı sıra, Ohio ve 17 farklı eyaletten birçok öğrenci grubu katılıyor. Programda öğrenciler futbol, güreşvb. atletik müsabakaların yanı sıra bilgi yarışmaları gibi etkinliğe katılıyor.

Kaynak : İbrahim H. Aydoğan - Turkishny.com

Yorumlar

0 yorum

Ahıska Haber

Ahıska ve Ahıska Türkleri ile ilgili siz de haber yazın, yayınlayalım.
Yeni Haber Yaz