Mikail İbrahimoğlu 503 haber

İlgili Haberler

Türkiye, Kırgızistan'da yaşayan Ahıska Türklerinin yarasını sardı

Türkiye, Türk İşbirliği ve Kalkınma Ajansı (TİKA) aracılığı ile Kırgızistan'da yaşanan olaylar sırasında zarar gören Ahıskalıların evlerini yeniden inşaa etti. Kırgızistan'da nisan ayında yaşanan halk devriminin ardından başkent Bişkek yakınlarında bulunan Mayevka köyünde bir grubun saldırısına maruz kalan Ahıskalıların evleri yanmıştı.

TİKA'nın desteği ile yeniden onarılan evler sahiplerine teslim edildi. Mayevka köyünde düzenlenen anahtar teslim törenine Türkiye Cumhuriyeti Bişkek Büyükelçisi Nejat Akçal, TİKA Bişkek Koordinatörü Dr. Tayfun Atmaca, Kırgızistan Türkiye Manas Üniversitesi (KTMU) Rektör vekili Prof. Dr. Sebahattin Balcı, Ahıskalılar Derneği Başkanı Murafeddin Sakimov, Sebat Eğitim Kurumları Yönetim Kurulu Başkanı Orhan İnandı ve çok sayıda yerli vatandaşkatıldı.

Açılışkonuşmasını yapan Büyükelçi Nejat Akçal, "Olay sonrasındaki üzüntü yüklü yüzleriniz bugün gülüyor" . diyerek sözlerine başladı. Türkiye'nin bölgenin yaralarını sarmaya he zaman hazır olduğunu ifade eden Akçal , "Sıkıntıları hafifletmek ve güzel günleri arttırmak esas hedefimizdir" dedi.

Ahıskalılar Deneği Başkanı Sakimov, 19 Nisan'da yaşanan acılı olaylardan sonra Türkiye'yi hep yanlarında bulduklarının altını çizdi. Yakılan ve yıkılan evlerini onararak kendilerine teslim eden TİKA'ye teşekkür eden Sakimov, bir daha o günlerin yaşanmaması temennisinde bulundu.

TİKA Koordinatörü Atmaca da konuşmasında , "Dünyanın neresinde bir Ahıska Türkü varsa onun sıkıntısı için Türkiye Cumhuriyeti yanındadır" ifadesini kullandı. Atmaca, Mayevka köyünde 5 evin yeniden yapıldığını 15 evin ise genel onarım ve tadilatı gerçekleştirildiğini ifade etti.

Anahtar teslim töreninde konuşan KTMÜ Rektör Vekili Balcı ve Sebat Eğitim Kurumları Yönetim Kurulu Başkanı İnandı, eğitimin önemine değinerek, kardeşlik, barışve huzurun önemine vurgu yaptı.

Kırgızistan'da 7 Nisan'da yaşanan devrim hareketinden sonra saldırgan bir grup Bişkek yakınlarında bulunan Mayevka köyünde evleri yakmıştı. Bu olaydan köy sakini Ahıskalılar da zarar görmüştü. Resmi verilere göre olayda çıkan karşılıklı çatışma esnasında 5 kişi hayatını kaybetti.

Kaynak: Zaman

Yorumlar

0 yorum

Ahıska Haber

Ahıska ve Ahıska Türkleri ile ilgili siz de haber yazın, yayınlayalım.
Yeni Haber Yaz