Mikail İbrahimoğlu 503 haber

İlgili Haberler

Kırgızistan Ahıskalıları kayıt altına alıyor

1944 yılında Stalin'in emri ile Orta Asya'ya sürgün edilen Ahıska Türklerinden Kırgızistan'a yerleşenlerin kayıt altına alınmaları için başlatılan program devam ediyor.

Kırgızistan'da bulunan Ahıska Milli Merkezi tarafından verilen bilgiye göre geçen yıl başlatılan kayıt işlemleri Kırgızistan'ın Ahıska Türklerinin yaşadığı bölgelerde yapılıyor ve bu yılın Mart ayında sona erecek. Kırgızistan'da yerleşik olarak bulunan Ahıska Türklerinin sayısı tahmini olarak 45-50 bin arasında, kesin sayının Mart ayında açıklanması bekleniyor. Sürgün yıllarında ve daha sonraki dönemlerde bir kısmının yüksek eğitim alabilmeleri için milliyetlerini resmi kayıtlarda Azerbaycanlı olarak gösterdikleri biliniyor.

Günümüzde Ahıska Türkleri Kırgızistan'ın Çüy, Celalabad, Oş ve başkent Bişkek şehirlerinde toplu halde yaşıyorlar.

Türkiye, Ahıska Türkleri'ni Muş'ta iskan edecek.

Öte yandan TBMM Başkanlığı'na sunulan teklif Ahıska Türkleri'nin Türkiye'ye kabulü ve iskanına dair kanunda değişiklik yapılmasını içeriyor. Buna göre, çifte vatandaşlık statüsü sağlanıncaya kadar ikamet tezkeresi düzenlenen Ahıska Türkleri için Yabancıların Çalışma İzinleri Hakkındaki Kanunda öngörülen çalışma izni aranmayacak.

Kanun kapsamında olup 1 Haziran 2008 tarihinden önce ikametgah tezkeresi düzenlenenlerden; düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 3 ay içinde çifte vatandaşlık başvurusunda bulunanların başvuruları kabul edilerek, milli güvenlik ve devletin dış politikası bakımından sakıncası görülmeyenlerin çifte vatandaşlık talepleri, talep tarihinden itibaren 3 ay içinde sonuçlandırılacak. Talepleri uygun görülenler, Muş ilinde iskan edilecek. Teklifin gerekçesinde, "Çifte vatandaşlık talebinde bulunan Ahıskalı soydaşlarımızın taleplerinin en kısa zamanda sonuçlandırılması ve bu süreçte çalışma izninin aranmaması suretiyle çalışabilmelerinin kolaylaştırılması amaçlanmaktadır" denildi.

Teklif sahibi AKP Bursa milletvekili Emin Tutan, teklifin 50 bin kişiyi ilgilendirdiğini söyledi.

Yorumlar

0 yorum

Ahıska Haber

Ahıska ve Ahıska Türkleri ile ilgili siz de haber yazın, yayınlayalım.
Yeni Haber Yaz