Burhan ÖZKOŞAR 64 haber

İlgili Haberler

Sürgünün Fotoğrafları Avrupa Konseyi’nde Sergilenecek

Dünya Ahıska Türkleri Birliği (DATÜB) Yönetimi Ahıska Türklerinin yaşadıkları sürgünleri belgeleyen ve Ahıska Türklerinin tarihini anlatan fotoğrafları Avrupa Konseyi binasında sergileyecek. 3-7 Ekim 2011 tarihleri arasında Fransa’nın Strasbourg kentinde yapılacak olan Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) 2011 yılı 4. Dönem toplantıları boyunca Konsey binasının ana giriş katında “UNUTULAN BİR SÜRGÜN HİKAYESİ: AHISKA TÜRKLERİ 1944” konulu fotoğraf sergisi AKPM toplantıları süresince açık kalacak. 47 daimi ve toplamda 54 üye ülkenin delegasyonlarının katıldığı toplantılar boyunca birçok ziyaretçinin de geldiği konsey binasının önemli bir bölümünde açılan fotoğraf sergisinin Ahıska Türklerinin tanıtımı ve yaşadıkları trajediyi sergilemek bakımından önem taşıdığı bildirildi.

DATÜB yönetimi tarafından sergi hakkında yapılan açıklamada şöyle denildi; “ Bilindiği gibi Gürcistan Hükümeti 1999’da taahhüt ettiği Ahıska Türklerinin geri dönüşü sağlama konusunda tereddütlü ve çelişik tutumlar içinde olsa da günümüz itibariyle 105 aileye dönüş hakkı tanıdığını resmi olarak bildirmiştir. Bu bağlamda 5 806 civarında başvurunun olumlu sonuçlanacağı umulmaktadır. Aynı zamanda DATÜB, Gürcistan hükümetinin başvurunun 2 bin kadar Rusça evraklarla yapılması veya başvuru tarihini gerçekte kendisinin oyalamalarından dolayı işleme koymayı reddettiği 7 500 civarında başvurunun da işleme alınması için bütün gayretini sürdürmektedir.

DATÜB, sürgünün 70.yılına denk gelen 2014 yılına kadar Ahıska Türklerinin uğradığı haksızlıkların dünya ve Türk kamuoyunda daha yaygın olarak bilinir hale gelmesini sağlamaya dönük her fırsatı değerlendirmek ve bu yönde daha yoğun faaliyet gerçekleştirmeyi amaçlamaktadır. Yukarıda açıklanan milli meselenin hem Avrupa Kamuoyu hem de Türkiye gündeminde daha bilinir hale gelmesi amacıyla Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nin 3-7 Ekim 2011 tarihlerinde gerçekleşecek olan 2011 yılı 4. Dönem toplantılarında konuyu iki ayrı aktivite ile gündeme taşımayı hedeflemiştir.

1-AHISKADAN SÜRGÜNÜN YOL AÇTIĞI SONUÇLAR VE ÇÖZÜM ARAYIŞLARI

Bu konuda AKPM toplantıları boyunca Avrupa Konseyi yetkilileri DATÜB heyetince ziyaret edilecektir. Avrupa Konseyi Genel Sekreteri, Thorbjorn Jagland, Avrupa Konseyi Parlamenterler meclis Başkanı Mevlüt Çavuşoğlu, Avrupa Konseyi Göç ve Mülteciler Komisyonu Başkanı, Christopher Chope gibi birçok üst düzey yetkililerle görüşmeler planlanmıştır.

2-“UNUTULAN BİR SÜRGÜN HİKAYESİ: AHISKA TÜRKLERİ 1944” Konulu fotoğraf sergisi.

Fotoğraf sergisinin temel hedefi Ahıska Türklerinin yaşadıkları sürgüne ilişkin tarihi dokümanlar ve fotoğrafları ziyaretçilerle buluşturmak olacaktır. Ancak kullanılan üslup kesinlikle Gürcistan hükümetini hedef almamaktadır. Konu insani bir mesele olarak kurgulanmıştır. Haksız olarak yurtlarından sürülen bir halk grubunun geri dönmek için yürüttükleri Barışçı mücadeleye vurgu yapılmaktadır.

Serginin resmi açılışı AKPM Başkanı Sayın Mevlüt Çavuşoğlu ve Genel Başkanımız Ziyatdin İsmihanoğlu Kassanov tarafından Çarşamba 5 Ekim 2011 tarihinde saat 14.30’da yapılacaktır.

Fotoğraf sergisi Strazburg’dan sonra Türkiye’de üniversitelerde sergilenmeye devam edecektir. Türk kamuoyunun konu hakkında daha ayrıntılı bilgilenmesinin Ahıska’ya dönüş sonrasında orada karşı karşıya kalınacak sosyal sorunların Türk kamuoyunca daha hızlı anlaşılmasına ve sorunların çözümüne katkıda bulunacağı öngörülmektedir.”

Yorumlar

0 yorum

Ahıska Haber

Ahıska ve Ahıska Türkleri ile ilgili siz de haber yazın, yayınlayalım.
Yeni Haber Yaz